5 dingen die je kan doen door op reis om minder afval te produceren

In het dagelijks leven zijn we er vaak meer mee bezig hoe we met ons afval omgaan. Deels bewust en deels omdat het moet. Afval moet gescheiden ingeleverd worden waardoor je eigenlijk al verplicht bent om hier over na te denken. Dit is heel anders als we op reis zijn, dan denken we daar vaak niet aan. Gezien de stijging van het aantal reizen en ook de verdere, dus langere reizen, kunnen we hier nog heel veel voordeel behalen. We hebben 5 simpele tips op een rijtje gezet die een kleine moeite zijn, maar als we het allemaal doen, een grote impact op het milieu kunnen hebben.

 

1. Kies milieuvriendelijk vervoer
Je kunt kiezen voor duurzaam vervoer niet alleen op weg naar je bestemming maar ook op de plaats van bestemming. Daarnaast is het soms net zo makkelijk om de trein, tram of metro te nemen dan dat je zelf je route moet uitstippelen met bijvoorbeeld je huurauto. Vaak zijn er op je vakantieadres genoeg excursies waar je je bij aan kunt sluiten. Je bespaart CO2 uitstoot en brandstof terwijl je de voordelen van begeleiding van een gids hebt. Probeer ook eens op de fiets of te voet de omgeving te verkennen, daarmee kom je op plekken die met de auto vaak onbereikbaar zijn.

2. Scheidt je afval ook op vakantie
Milieubewustzijn wordt steeds meer een globaal bewustzijn al is het niet overal even zichtbaar. Het is helemaal niet gek om te vragen of je je afval gescheiden in kunt leveren. Vaak kan het wel en draag je bij aan een beter milieu.

3. Neem je eigen servies en bestek mee
Vaak gebruiken we op een autovakantie wegwerpservies en bestek. Het is een kleine moeite om je eigen eetgerei mee te nemen. Je hebt tegenwoordig heel stevig kunststof materiaal wat licht in gewicht is en weinig ruimte inneemt. Je kunt dit prima afwassen en de hele vakantie gebruiken. Je bespaart daarmee een hele hoop plastic afval.

4. Verwarming, airco en verlichting
Vakantiehuizen en hotels zijn bijna allemaal voorzien van verwarming, airco of klimaatbeheersing. Vaak breng je maar weinig tijd door in de accommodatie en wordt de ruimte onnodig lang verwarmd of gekoeld. Als je daar rekening mee houdt en er zo min mogelijk gebruik van maakt, bespaar je al snel veel energie. Dit geldt ook voor de verlichting en elektrische apparaten.

5. Bespaar papier
Er worden nog altijd heel veel bomen gekapt voor de productie van papier. Je kunt hier ook op vakantie spaarzaam mee omgaan door bijvoorbeeld geen flyers aan te nemen, zuinig doen met toiletpapier en geen bonnetjes vragen waar je toch niets mee doet. Het papierafval wat je over houdt kun je inleveren voor recycling.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *