Milieuvriendelijk reizen is makkelijker dan je zou denken

Op reis gaan is erg leuk. Zonder zorgen aan je hoofd ergens ontspannen of een nieuw land en z’n cultuur en volk leren kennen. Op zich lijkt het allemaal erg leuk, maar toch brengt reizen ook problemen met zich mee. De afstand die je met het vliegtuig aflegt zorgt ervoor dat je rechtstreeks bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Inderdaad, door bijvoorbeeld het vliegtuig te nemen naar De Verenigde Staten zorg je ervoor dat de ijskappen op de Noordpool nog net iets sneller gaan smelten, of dat het niveau van het zeewater net iets sneller zal stijgen.

Maar niet getreurd! Natuurlijk heeft iedereen af en toe recht op een deugddoende reis om eens helemaal tot rust te komen. Als je dan toch op reis gaat, dan kun je enkele maatregelen nemen waardoor je reis net iets meer ecologisch zal zijn dan wanneer je er helemaal geen rekening mee houdt. Wij namen de proef op de som en zochten enkele (nuttige?) tips op.

Kies voor groene transportkeuzes

Wie het milieu echt wil helpen, kan maar beter thuis blijven. Heel veel vakantieliefhebbers krijgen die zin vaak te horen van mensen die erg begaan zijn met het milieu. Maar niet iedereen houdt er van om tijdens de zomermaanden gewoon thuis te blijven. Gelukkig zijn er heel wat opties voor mensen die op een duurzame manier op reis willen gaan. De trein bijvoorbeeld is al een meteen stuk ecologischer dan het vliegtuig. Maar als je echt over zee wil, dan kan je bijna niet anders dan het vliegtuig te nemen. Kies dan voor een “Green Seat”. Door voor zo’n Green Seat te kiezen geef je ter compensatie een financiĆ«le bijdrage waarmee je projecten steunt in ontwikkelingslanden.

Groene Vakantiegids

Ja inderdaad, er bestaat echt een Groene Vakantiegids. In de Groene Vakantiegids vind je heel wat verschillende leuke biologeeradressen en campings over gans Europa. Daarnaast bestaat er ook nog het internationale keurmerk Groene Sleutel, die milieuvriendelijke toeristische accommodaties beloont die bijvoorbeeld erg zorgvuldig zijn met water, energie en afval.

Neem deel aan een project

Tegenwoordig zijn er over de hele wereld enorm veel projecten om de opwarming van de aarde tegen te gaan of om de lokale bevolking in ontwikkelingslanden te helpen. Wat je als toerist bijvoorbeeld kunt doen is je reis linken aan zo’n project. Op die manier bespaar je zelf niet alleen de kosten van je verblijf in een hotel, maar je draagt ook je steentje bij aan een project die rechtstreeks de opwarming van de aarde tegengaat of die de lokale bevolking helpt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *