Groen reizen: zo ga jij duurzaam op reis

Yes, de vakantie is weer in aantocht en voor de meesten onder ons betekent dit dat we eindelijk nog eens op reis gaan. Heel veel mensen hebben in het begin van het jaar, of misschien zelfs vroeger, al hun reis geboekt en het verlangen is dan ook erg groot om eindelijk op reis te gaan. Waar de meeste mensen rekening mee houden wanneer ze hun reis boeken zijn met zaken zoals ontspanning, wat is er te doen, eten en drinken en natuurlijk welk weer het is op jouw vakantiebestemming.

Maar waar heel veel mensen geen rekening mee houden, is de duurzaamheid van jouw vakantie. Veel mensen vergeten dat reizen een erg grote invloed heeft op de opwarming van de aarde en dus rechtstreeks op de natuur wereldwijd. Jammer genoeg wordt er tot nu toe nog steeds te weinig aandacht besteed aan duurzaam reizen. Toch is duurzaam reizen makkelijker dan je dacht/denkt. Met deze 5 leuke en originele tips beleef je niet alleen een super leuke vakantie, maar reis je ook nog eens ecologisch verantwoord: yes!

Kies voor het groenste vervoersmiddel

Als je ver wil reizen, dan ben je bijna verplicht om het vliegtuig te nemen. Maar wist je dat het vliegtuig het minst groene vervoersmiddel is van alle vervoersmiddelen? Per kilometer stoot een vliegtuig ongeveer 300 gram CO2 per kilometer uit. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een trein, dan kom je nog niet aan 50 gram CO2 per kilometer uit. Uiteraard kan het nog groener door bijvoorbeeld al wandelend of al fietsend jouw eindbestemming te bereiken!

Kies voor een directe vlucht

Als je dan toch op reis wil gaan naar een ver land, dan kun je bijna niet anders dan reizen met het vliegtuig. Maar ook dan kun je eigenlijk nog proberen om de schade te beperken en enigszins nog jouw steentje bij te dragen door te kiezen voor een directe vlucht. Het klopt dat indirecte tickets met een overstap (of twee, drie, vier, …) een stuk goedkoper zijn. Maar een indirecte vlucht verbruikt veel minder kerosine doordat het vliegtuig slechts één keer moet opstijgen en één keer moet landen.

Kies voor GreenSeat

Sinds een paar jaar bieden verschillende reisorganisaties de mogelijkheid aan om te reizen met GreenSeat. Als je voor GreenSeat kiest, dan kies je ervoor om jouw CO2-uitstoot te compenseren door duurzame energieprojecten te steunen en zo huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie.

Werk mee op een boerderij of een project

Heb je eigenlijk niet het budget om op reis te gaan, maar wil je toch eens een andere sfeer opsnuiven? Wel, dan kun je er voor kiezen om aan de slag te gaan op een boerderij of een natuurproject. Verschillende projecten maken het mogelijk om er een bepaald aantal uur per dag te werken in ruil voor kost en inwoning. Meestal kun je zelf kiezen voor hoe lang je er wil blijven: een paar dagen, een paar maanden of zelfs langer.

Bespaar zoveel mogelijk energie

Als je dan toch op reis bent, probeer dan ook aan de thuisblijvers te denken: alle apparaten in jouw huis. Probeer ervoor te zorgen dat er tijdens jouw reis zoveel mogelijk apparaten uitstaan. Schakel bijvoorbeeld de verwarming uit, doof de lichten, trek alle stekkers uit om sluipverbruik tegen te gaan, draai alle kranen dicht, …

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *